V prípade Mikuláša V. vypovedali svedkyne z Finančnej správy SR

04.12.2012 Banská Bystrica

Banská Bystrica 4. decembra (TASR) - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku – pracovisko Banská Bystrica, dnes opäť pojednával v prípade veľkopodnikateľa Mikuláša V. Obvinený je z pokračovacieho trestného činu skrátenia dane a poistného a pokračovacieho trestného činu neodvedenia dane a poistného. Súd vypočul svedkyne navrhnuté prokurátorom, ktoré sú pracovníčkami Finančnej správy (FS) SR a podieľali sa na kontrolách firiem obžalovaného. Na neverejnom zasadnutí sa dnes tiež rozhodovalo o prepustení Mikuláša V. z väzby. Súd jeho žiadosť o prepustenie na slobodu zamietol.

Nakoľko obžalovaný podal sťažnosť, rozhodovať bude v najbližších dňoch Najvyšší súd SR, dodal TASR prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta.

Mikuláš V. na novembrovom pojednávaní uviedol, že je nevinný a nič nespáchal. Podľa obžaloby ÚŠP spáchal svojou trestnou činnosťou škodu 58,1 milióna eur. Obvinený zastupoval v tomto prípade 11 vlastných spoločností obchodujúcich vzájomne len medzi sebou. Trestnú činnosť mal páchať v rokoch 2008-2011, najmä v okrese Trebišov. Fiktívne v účtovných a daňových dokladoch deklaroval obchodovanie s 55,306 miliónmi euroočiek (štepné prúty jabloní) a so 414,2 miliónmi kusov lykožrúta.

Prvá zo svedkýň dnes k obchodu s euroočkami uviedla, že v prípade odberateľa - maďarskej firmy, sa uskutočnenie obchodu nepotvrdilo podľa maďarskej daňovej správy. Tovar teda údajne dodaný nebol. Táto spoločnosť od roku 2006 nepodala daňové priznanie, nejavila sa ako obchodujúca a navyše, človek, ktorý mal byť jej konateľ, zomrel ešte pred vznikom spoločnosti. Svedkyňa dodala, že euroočká nemohli skontrolovať, nakoľko mali byť už predané do Maďarska.

Ďalšia kontrolórka k lykožrútom vypovedala, že išlo o zaujímavý obchod, najmä čo sa týka financií. Pri porovnaní ceny komodity zlata mali byť totiž lykožrúty drahšie. Tie porovnávali tiež s hodnotou kaviáru. Kontrolórka uviedla, že počas svojej praxe sa s niečím podobným nestretla. Mikuláš V. na súde ešte v novembri uviedol, že lykožrút slúžil pre bažantov, ktoré chovali, tak ako proteín pre športovcov. Svedkyňa dnes uviedla, že chceli vidieť kŕmenie bažantov lykožrútmi, bolo im však povedané, že bažanty sú buď predané alebo zdochli. Rovnako malo byť zaujímavé množstvo lykožrútov, ktoré pribudli ako keby "z večera do rána." Na otázku sudcu, čo by mal Mikuláš V. predložiť, aby mu bolo takéto nadobudnutie lykožrútov uznané, svedkyňa uviedla, že napríklad zamestnancov, tiež to, koľko boli schopní pozbierať lykožrútov. Podľa svedkyne počas kontroly spísali o lykožrútoch zápisnicu a prebrali tiež vzorky, ktoré im poskytol obžalovaný.

Výsluch svedkov bude pokračovať vo štvrtok 6. decembra. "Z týchto svedkýň, zamestnankýň FS, boli podstatné prvé dve, ktoré uviedli, že FS jednoducho neuznala reálnosť týchto obchodov, ani pokiaľ ide o množstvo, ani pokiaľ ide o reálnosť vykonania, ani účtované ceny. Preto boli vykonané doruby daní," uviedol TASR Šanta. "My stále tvrdíme, že neobvyklosť komodity a neobvyklosť ceny tejto komodity neznamená nezákonnosť, respektíve trestnú zodpovednosť obchodovania s takými komoditami," dodal jeden z obhajcov obžalovaného Ľubomír Hrežďovič.
 

Vyberte región